בשנה האחרונה הוצאתי שני ספרים לאור, למדתי כל כך הרבה בדרך ואני רוצה לשתף אתכם בכל הקשור להוצאה עצמית. עיצוב, דפוס, הוצאות לאור, עריכה, ספרי ילדים, ספרות דיגיטלית, אמזון וכיווני מחשבה, לפני שיוצאים למסע שכזה.
העידן שלנו
יש המון אופציות. פעם מי שכתב יכול היה לחיות במגרה עד יומו האחרון. הטכנולוגיה של היום מאפשרת כמעט לכל מי שרוצה – להוציא ספר. מצד אחד – מקסים. יש שוויון יחסי, אנשים יכולים להתבטא, ליצור, לחלוק עם העולם בלי הצורך בתיווך של ליוויתני מכירות. מצד שני, האפשרויות הפתוחות מותירות את השוק חופשי לחלוטין, מה שאומר שאין פיקוח על האיכות, ומסתבר, שבלי לווייתנים, צריך להתאמץ למכור לא פחות.
זה נהיה טרנד עכשיו, לעודד אנשים לכתוב, להוציא, להפיץ. לא תמיד זה תואם את הכישרון של הכותב או את העניין של הציבור. אני לא חושבת שצריך להוציא ספר כדי לעשות וי על החוויה הזו. להוציא ספר זה חתיכת פרויקט, זו הפקה.
החלטתם שזה בשבילכם? מצוין. הנה שלבי המסע:
הוצאה לאור ללא תשלום מצידכם
ראשית, שילחו את הספר לכמה הוצאות לאור מהשורה הראשונה, כיום מדובר בשירות בתשלום ואתם יכולים למצוא את הפרטים באתר של כל הוצאה תחת הלשונית "משלוח כתבי יד". בדקו אם הם עוסקים בקטגוריה שלכם – למשל ספרות עיון, פרוזה מקור, ספרי ילדים וכו'. מדובר בהוצאות ותיקות שחורטות על דגלן איכות ולכן הן בוחרות את כתבי היד להשקיע בהם.
כתב היד עובר לקטורה – קריאה בעיניים שאמורות להיות מיומנות על מנת לזהות את טיבו או מסחריותו. הכינו את עצמכם מראש לאפשרות הסבירה מאוד, שהם לא ייקחו את כתב היד שלכם. לא בהכרח כי אתם לא טובים, אלא כי השוק מוצף. הם גם לא ינמקו מדוע הם לא מוציאים את הספר לאור. במקרה שהם בוחרים להוציא את ספרכם לאור, אתם אמורים לחתום על חוזה לפיו אתם מקבלים תמלוגים ואינכם משתתפים באף הוצאה הקשורה בספר. הם עושים עבורכם הכל, כולל שיווק והפצה.
כדאי לבדוק את האפשרות הזו ראשונה, כי היא לא כרוכה בהוצאות הפקת הספר מצידכם ומשאירה את העבודה ה בידיים מקצועיות ובעלות ניסיון.
הוצאות בתשלום
אחרי שאספתם תשובות, חישבו אם אתם עדין רוצים להוציא לאור ובאיזה אופן. אם העניין שלכם הוא אישי/משפחתי/חברי, אתם יכולים להפיק ספר במהדורה קטנה, למשפחה וחברים, ואז החופש שלכם גדול והמנעד רחב. אם אתם רוצים שהספר יצא לאור באופן ציבורי, עליכם להשקיע יותר, זמן, מחשבה ואנרגיה.
שאלו את עצמכם אם אתם מפיקים. אוהבים לברר, להשוות, לתפעל. אם אתם לא כאלה, תמיד תוכלו לפנות לחברות הפקה – הוצאות לאור שעושות הכל עבורכם. מדובר על חברה שאוספת את כל אנשי המקצוע הדרושים תחת בית אחד, על מנת להוציא לכם את הספר.
היתרונות – חוסך הרבה זמן והתעסקות, העבודה תתבצע על ידי בעלי ניסיון.
החסרונות – בדרך כלל עלות גבוהה, אתם לא בוחרים את אנשי המקצוע (שיכולים להיות מעולים, אבל עלולים להיות מאוד ממוצעים), ומעל הכל – אין לכם שליטה לאן זה הולך ומה יהיה התוצר הסופי. מי שהכי נאמן לספר יעשה את העבודה הכי טוב, כשמוסרים את הילד למישהו אחר שיגדל אותו – אולי התוצאות לא ישביעו את רצון ההורים.
בחוזה עם ההוצאה בדקו את האותיות הקטנות – כמה הגהות יערכו לספר, זמנים, כמות ספרים. אם הם מציעים לכם שירותי שיווק והפצה, בדקו מה הם כוללים. כמו בכל הסכם, אפשר להוריד מחירים, להתמקח ולשנות סעיפים.
יצורי כלאיים
הוצאות לאור איכותיות, שמעבירות את כתבי היד לקטורה ועדין הכותב.ת משלמ.ת על הוצאת הספר. מהלך שמתגבש בשנים האחרונות, על מנת לאפשר לכותבים טובים שלא מצליחים לפרסם בהוצאות הותיקות, להוציא את ספרם. הספר יוצא בעלות מלאה של היוצר.ת, אך גם זכויות היוצרים נשארות בידיו.ה. זהו עידן חדש בספרות העכשווית והוא יוצר מקום לאמנות טובה להפציע.
עריכה
מישהי מתייעצת איתי אומרת שהיא לא רוצה שיגעו לה בטקסט. אני יכולה להבין, אבל יש משהו לא בשל מבחינה יצירתית בהחלטה להוציא ספר בלי שאנשי מקצוע יעברו עליו. הכוונה לעריכה ספרותית, לשונית, הגהה וכו'. טקסט שיוצא לאור מבקש עיניים חיצוניות להביט עליו.
יש המון עורכים ועורכות. אישית, אני לא מחפשת בעלי מקצוע בגוגל או בפייסבוק. אני תמיד מבקשת המלצות מאנשים, שאני סומכת על טעמם ועל הסטנדרטים שלהם.
במקרה של העריכה הספרותית, צריך להיות חיבור. מבחינתך – להתחבר לאדם שבבעל המקצוע, מבחינת בעל המקצוע – להתחבר לטקסט שלך. עורכ/ת ספרותי/ת צריך להיות חד, תקשורתי/ת ובעל/ת המון ידע והשראה. הוא/היא עובד/ת אתך על היצירה, מציע/ה, חושב/ת אתך, השאיפה שלו/ה היא להביא את הטקסט למקום מהודק ואיכותי. איך בוחרים אותו/ה? מקבלים המלצה, שולחים אליו/ה פרק או שניים, בודקים מה יש לו/ה להגיד, האם יש בניכם דיבור זורם. הוא/היא מצידו/ה בודק/ה אם מתאים לו/ה לערוך טקסט כזה, מה הוא/היא יכולה לתת כדי לשפר אותו.
אני למשל דברתי עם עורכת מאוד מקצועית ומפורסמת, אבל הרגשתי שלא יהיה לי נעים לעבוד איתה. היא היתה מבריקה, אבל מאוד בוטה, ורציתי מישהי שתהיה טובה מאוד, אבל גם רכה ורגישה אלי.
עריכת לשון היא יותר טכנית, ולכן כדאי לבחור פשוט בעל מקצוע טוב. כנ"ל מגיה (מי שעובר על הטקסט רגע לפני הדפסה ובודק טעויות, שגיאות כתיב, מספרי עמודים וכו').
עימוד
היום אפשר לעמד ספר בתוכנת וורד. זה די פשוט, יש מידות, אפשר ליצור תבנית (או שיצרו עבורכם כזו בתשלום) וליצוק לתוכה את הטקסט, לסדר פרקים ולהוסיף מספרי עמודים. אם אתם אוטודידקטים, בעלי זמן פנוי ולומדים מהר – לכו על זה. אני לא רציתי להתחיל ללמוד תוכנה וגם לא רציתי לטעות בתחום שאני לא מבינה בו. ביקשתי הצעות מחיר מכמה מעצבות ובחרתי את ההצעה הנמוכה ביותר.
יש להדפיס את דפי הספר לאחר העריכה והעימוד ולעבור מספר פעמים לראות שאין טעויות בסדר העמודים ובתוכן.
כריכה
את ציור הכריכה של "מסיבת יורה" קניתי ממאיירת מעולה שמצאתי באתר fivver. אהבתי את הדף שלה, כתבתי לה מה אני רוצה והיא הבינה את האווירה שמבעד למילים. הציור עלה 30 דולר. לא הייתי בוחרת במהלך כזה עבור ספר שהאיור הוא חלק משפתו, למשל ספר ילדים או ספרי "מסע הגיבורה שאני", במקרה זה בחרתי מאיירת מקצועית ומעולה שהעבירה את רוח הספר באיורים ועבדנו על כל איור עם תיקונים וגימורים עד אין קץ.
מילים לגב הכריכה – הטקסט הכי חשוב בספר. זו בעצם הצגת הספר שלכם לקורא המזדמן. יש לבחור בקפידה מה ירשם וכיצד אתם מציגים את הספר ואתכם. אפשר להוסיף המלצות ממפורסמים שמוכנים לכך או מבעלי תארים שרלוונטיים לנושא.
עיצוב
לאחר העימוד יש לעצב את הכריכה, מה זה אומר?
לשלב את האיור עם שמכם ושם הספר, ליצור שדרה – האמצע שבין הכריכה הקדמית לאחורית עם שמכם ושם הספר.
לרכוש דאנאקוד (ברקוד לספר) באתר זה http://www.danacode.co.il/ לכתוב את מחיר הספר (אחרת אם אתם מגישים אותו לחנויות הספרים יבקשו מכם לשים מדבקות, הם לא מתעסקים עם המחיר)
בעמודים הראשונים יש להוסיף שנת הדפסה, זכויות יוצרים, את המייל הטלפון או האתר שלכם ליצירת קשר (ראו עמודים ראשונים בספרים אחרים).
המעצב הוא שמגיש את החומרים המוכנים לבית הדפוס על פי מידות ובקבצים מתאימים.
בית דפוס
יוצרים קשר עם בתי דפוס שעוסקים בספרים. מגיעים למקום, רואים שבעלי המקצוע נחמדים ושהאווירה טובה. מסתכלים על דוגמאות ספרים שהודפסו וכן אפשרויות – עובי נייר, מידות הספר, כריכה וכו'. מקבלים חוזה, הצעת מחיר כתובה עם כל פרטי הספר – מספר עמודים, עובי, סוג נייר, עובי כריכה, מועדי אספקה, מועדי תשלום, אחריות על מקצועיות וכו'. עוברים עליו, רושמים תיקונים אם יש צורך וסוגרים את העסקה.
בית הדפוס מוציא לכם העתק שמש, זהו העתק אחרון לפני הדפסה, בו בודקים את צבעי הכריכה, אם יש טעויות, שהדפים מסודרים נכון וכו'. זוהי בעצם חזרה גנרלית. אם יש טעויות שתלויות בכם, רצונות לשינוי ועוד – עליכם להוציא העתק שמש נוסף, שעולה עוד כסף.
תלוי במספר העותקים, חלק משירות בית הדפוס הוא להוביל את הספרים אליכם.
ספר ילדים
גם ספר ילדים דורש עין מקצועית, כלומר עריכה ספרותית ולשונית, גם אם הוא קצר. יש עורכים/ות שמתמחים בתחום. הדגשים הם מקצבים, חריזה, שפה.
השמועות אומרות שהוצאות לאור אוהבות לקבל את הטקסט ללא איור ולהתאים לו מאייר/ת משלהם. אפשר לשלוח את הטקסט להוצאות שמוציאות לאור ספרי ילדים (שוב תחת "כתבי יד"). בדקו אם ההוצאות עוסקות בספרות מקור או רק בתרגומים.
גם במקרה של ספר ילדים אתם יכולים לעשות זאת בעצמכם, כאן יש את תחום האיור שנכנס לתמונה. קחו בחשבון שאיור של ספר זו יצירה בפני עצמה. היא דורשת תיאום, היא לוקחת זמן, דיוק ושיתוף פעולה. אפשרות אחת היא להציע לחבר/ה מאיירים לעשות אתכם פרוייקט משותף. במקרה כזה יש לתאם ציפיות מראש, לגבי זמנים, צורת העבודה וכו'.
אפשרות שניה, לעבוד עם מאיירים מכל העולם באתרים של פרילנסרים. יש לכם אפשרות לראות עבודות, לפנות למי שאתם מתחברים לסגנון שלו ולקבל הצעת מחיר. היתרונות – זול ומהיר. החסרונות, ובכן, אני לא ממליצה על צורת עבודה כזו, כי המרחק ופערי התרבות והשפה עלולים לפגוע במסר של הטקסט וביצירה המשותפת. מתאים למי שרוצה לפרסם באמזון, או דל בתקציב ובזמן.
האפשרות האחרונה והטובה, היא לסור לחנות הספרים הקרובה לביתכם ולדפדף בספרי הילדים. יש היום סגנונות מגוונים, לבחור לאיזה אתם מתחברים, לאסוף שמות וליצור קשר ישירות עם המאייר/ת דרך אתר מייל או טלפון. עלות של כפולה (עמוד ימין ושמאל בספר ילדים פתוח) אצל מאייר/ת מקצועי/ת עולה 500-1000 ₪. תכפילו במספר עמודי הספר שלכם.
עותק דיגיטלי
עולם הספרות עובר מהפך שעוד לא הגיע לישראל. בארה"ב למשל, עקומת הקניה של ספרים דיגיטליים עולה בהתמדה. כאן כנראה שאנשים אוהבים לדפדף.
עלות של הפיכת ספר לדיגיטלי והנחתו על המדף האינטרנטי היא חד פעמית, בערך 500-800 ₪.
כל אתר של ספרים דיגיטלים (מנדלי, אינדיבוק, עברית) מוכר גם את האפשרות להפוך את הספר לדיגיטלי (קובץ מיוחד שמגן גם על זכויות).
אם שמתם באתר אחד, תוכלו דרכו להניח את הספר על המדף האינטרנטי גם באתר אחר, הם משתפים פעולה. בכל אתר כזה תוכלו לכתוב כמה מילים על עצמכם, לפרסם אתר וכו'.
בגלל שאין הוצאות על דפוס, עלות ספר דיגיטלי תמיד תהיה זולה יותר (אף פחות מחצי), מעלות ספר מודפס. אתם גם חותמים על כך שהאתר יכול להוריד במחיר לצורך שיווק בדיוק כמו בחנויות הספרים. הרווחים ברובם יועברו אליכם.
הספר מסיבת יורה בדיגיטלי
שיווק והפצה
הפצה דרך חנויות ספרים היא נושא כאוב לסופרים עצמאיים. ממוצע אורך חייו של ספר על המדף בחנויות הספרים בישראל – שבועיים עד שלושה. לאחר מכן הוא נארז וחוזר לבוידעם. עניין נוסף הוא הקופון שנגזר על המדף ועל ההפצה, שמשאיר אחוזי רווח מועטים ביותר לסופר. החנות גוזלת 50% ממחיר הספר והמפיץ עוד 20% לפחות. מה שנשאר הוא בקושי כיסוי עלויות. לכן אל תוציאו כמות אדירה של ספרים, הדפיסו מעט, שלחו עותק למפיצים שיגידו לכם איזה עתיד הם צופים לספרכם, ואז המשיכו לפי צורך וביקוש.
גם הוצאות שיבטיחו לכם שהם יטפלו בשיווק ובהפצה לא יכולות לעשות הרבה. לכן אל תשלמו על השירות הזה. ברוב המקרים הוא כוזב.
אם יש ברשותכם כסף אתם יכולים לפנות לחברות יחסי ציבור, רצוי להתמקד בכאלה של סופרים. גם הם יבטיחו לכם אולי הרים וגבעות, ואתם היו מספיק ריאלים להבין שאם אתם אנונימיים, הם לא יביאו אתכם לכיכר העיר.
אז מה כן? אם אתם רוצים לקחת את הספר כפרויקט, שווקו בעצמכם. אם יש לכם אתר או דף נחיתה – מכרו במכירה ישירה, פרסמו בפייסבוק ומכרו דרכו, ערכו השקה חגיגית, שלחו את הספר לספריה הלאומית, לעיתונאים ולמוספים רלוונטיים, לבלוגרים שכותבים ביקורות ספרות, לתוכניות רדיו לספרות. צרו שיתופי פעולה עם מי שיכול להיות קשור לספר, הציעו הרצאות, שעות סיפור, דוכנים בירידים ועוד.
אמזון
רבים מדברים היום על האפשרות למכור דרך אמזון. מדובר בתחום בפני עצמו, שיש ללמוד אותו לפרטיו הרבים – תרגום, ויזואליות מסויימת, תמריצים ושפה שלמה במדיה.
כיום יש בעלי מקצוע המתמחים בתחום. הם יציעו לכם שירותים שונים ולעתים גם יבטיחו הבטחות. ממה שאני הבנתי, מה שהולך באמזון הוא ספרות מתח וסדרות (גם של ילדים). אל תלכו אחר הבטחות להפוך אתכם לסטארים בין לילה ואל תצפו שלמחרת בבוקר יקנו את הזכויות של ספרכם ביפן.
אז ככה
הוצאת ספר, כמו כל יצירה, פרויקט או עבודה, דורשת משאבים רבים. אתם יכולים לצאת להרפתקה הזו עם גב או בעצמכם, דרך האינטרנט או על דפים, זו יכולה להיות חוויה מרתקת או מתסכלת, מה שחשוב להבין, שזה לא משהו שעושים על הדרך וכשמסתדר, אחרת – ככה זה יראה.
ואחרי כל אלה אגיד, שעבורי זו חווית יצירה לא פחות מהכתיבה עצמה, אני לומדת דרכה המון ונהנית גם מהדרך.
בהצלחה.
עוד תכנים מרתקים על תהליכי הוצאה לאור אפשר לקרוא בבלוג שלי מסע יצירה
וגם בערוץ היוטיוב שלי כאן
את הספרים שלי – מסיבת יורה, לשחות את הים, מסע הגיבורה שאני ומדריך כתיבה, אפשר לראות בלחיצה על הכפתור –