האישה ששנתה את אמריקה
שם מפתה לדמות שלא היתה מוכרת לי, ולא במקרה. מדובר בסיפור חייה של הרייט ביצ'ר סטואו, בספר האישה ששנתה את אמריקה, מאת תמר ורטה זהבי.
הסיפור מתחיל בילדותה בקונטיקט ארה"ב, ובהתוודעות בגיל חמש לעבדות, דרך המשרתת בביתה, האזנות סתר לסיפורים שמתגלגלים בבית, ופעילות פוליטית של אביה. היא חווה אובדנים רבים, של אימה, אחיה, חברתה הטובה ועוד. היא שומעת על מצוקות העבדים משמועות, מפעילים חברתיים וממבריחי עבדים, בתקופה בה העבדות היתה מותרת על פי חוק.
הספר מלווה גם את תהליך הכתיבה שלה. היא כותבת סיפורים שמתפרסמים בעיתונים ומקבלת עליהם תשלום. אך ההחלטה לכתוב ספר שהיא עתידה לכתוב ולהשפיע כל כך, מתקבלת ברגע אחד של עצב גדול על אובדן נוסף, והכתיבה מהווה עבורה ריפוי.
מה שעניין אותי ככותבת, הוא תיאור התהליך עצמו. פרסום פרקים בעיתון, הכניסה לנעליו של עבד שחור, קבלת משוב ועצות מאנשים שאמנם אינם כותבים אך מבינים את העניין לשמו היא כותבת, האקטיביות שלה לאחר פרסום הספר עד כדי נסיעה לקביעת פגישה עם נשיא ארצות הברית.
בתהליך הכתיבה היא מתארת איך סיפור ששמעה מפי אדם מהחיים הופך לציר מרכזי בעלילה, כיצד מישהי שמתה הופכת לדמות משמעותית באמצעות השם שלה, היא מביאה סיפורי הברחות עבדים, היא שוזרת עדויות ששמעה במהלך חייה לספר אותו היא כותבת בתשוקה רבה. היא מתמסרת לרעיון שמקדם צדק בעולם אכזר.
"זה לא הזמן לרחם על עצמי! זה הזמן להשמיע את הקול האילם של העבדים. זה הזמן להבקיע את הלב האטום של האמריקאים… לטלטל אותם עד שיבינו… להכריח אותם לשמוע ולהאזין לעבדים שלהם… אני מרגישה שאני יכולה לעשות את זה… שהאל הטוב נותן לי כוחות מיוחדים במינם, אני רק צריכה לדעת איך לנצל אותם. בוא נלך לכנסייה להתפלל שהאל ינתב אותי בדרך הנכונה". עמ 112
זו בעצם תפילה שנענתה, דרך היצירה "אוהל הדוד תום". ספר שהפך לנמכר ביותר באמריקה באותה תקופה וגרם לשינוי תודעתי בציבור. האין זו התכלית של האמנות?
כך כותבת הרייט ביומנה בסוף הספר, "יש שנלחמים ומנצחים בעזרת רובים ובתותחים ויש שנלחמים ומנצחים בעזרת נוצה ודיו. עדיפים הנוצה והדיו על פני כל כלי הנשק שבעולם".
זהו הספר החמישי שאני קוראת לילדים, מבית מטבחה של ורטה זהבי (הוצאת הקיבוץ המאוחד), בסדרת הנוער בה היא מספרת על מנהיגות ומנהיגים שנאבקו לצדק חברתי. בעיקר אני אוהבת את הבמה והצדק הפואטי שמוענק לנשים בספריה – הרייט ביצ'ר סטואו וונגרי מטאיי, שבניגוד לשמות הגברים המפורסמים, אם לא הייתי קוראת עליהן, לעולם לא הייתי יודעת.
תרגיל ביבליותרפי (טיפול בכתיבה ובסיפור)
ספר.י על מלחמה קטנה או גדולה על צדק, שניהלת בחייך.