חופשת לידה בידיים שלך

אחרי שכתבתי על ימיו הראשונים של התינוק, אני עוברת באופן ישיר לימיה הראשונה של האם, בכל תינוק היא חווה זאת מחדש ולעתים אחרת.
משכב לידה הוא מושג שעבר מן העולם, אבל על פי "החוק" של פעם, אישה היתה צריכה לשכב במאוזן שישה שבועות וכל מי שמסביב עשה מה שצריך כדי לדאוג שהיא תשאר במצב הזה. אני מכירה מעט מאוד נשים שממש שכבו, במיוחד כשמדובר בילד השני ומעלה, אולם על כל אחת מאתנו להיות קשובה לגופה ולנפשה ולאפשר התאוששות עד כמה שניתן.
בימינו, חופשת לידה היא זמן נדיר, בו אנחנו יכולות לנוח ללא רגשות אשם. טוב, "לנוח" זו לא ההגדרה המדויקת, אבל בהחלט לעזוב את התכנונים, את תיזוזי היומיום ואת יצוא התפוקה – בעבודה ובבית.

ועם זאת להיות בחופשת לידה, זו עבודה לא קלה. לא רק בגלל שצריך לטפל בתינוק, אלא כי המצב התודעתי הוא אחר. חופשת לידה דורשת את היכולת לעצור, ולא תמיד אנחנו מסוגלות. קוקטייל הורמונים מטורף הופך מצבים נסבלים לאירועים קיצוניים. לפעמים תחושת חוסר השליטה מנטרלת אותנו. תסכול נוסף הוא הפער בין מה שכל כך ציפינו לו, לבין מה שקורה בפועל. פתאום צף ועולה כאב נסתר מהילדות שלנו, מהאימהות שהיו לנו. אם התחושות תופסות נפח שמפריע לתפקודנו, חשוב להיעזר באופן מקצועי כדי להגיע לאיזון.

כמה עצות שאספתי ליצירת חופשת לידה נכונה, לך ולתינוק:

להפחית משימות ככל האפשר. זה לא הזמן לנקות את מגרות המקרר או לחלץ מהבוידעם את הציוד שאופסן שם במאה הקודמת. לא תאמינו, אבל אפשר לכבס את בגדי התינוק עם הבגדים של שאר בני הבית. אין צורך לעשות סטריליזציה לכל בקבוק. תינוקות חיו שנים בטבע בתנאים של תחנות רכבת בהודו. כך שגם אם לא נרתיח את הכפית בה הם אוכלים – יהיה בסדר. מציעים לנו היום מכשירים, אפליקציות וחידושים שיכולים לייצר עבודה להורים טריים באופן מטרטר. פשוט להגיד לא.
לבקש עזרה פיסית – מסבתות, חברות, שכנים ובייביסיטר. בקניות, בישולים, גיחות עם האוטו ותפעול הבית. עוד זוג ידיים יכול להפחית משמעותית את הקושי, וגם להעניק את התחושה שאנחנו לא לבד.
לנוח – פשוט להגיד, ואפילו הגיוני, אבל הביצוע לא להיט. כי ברגע שהוא נרדם ויש נו זמן לעצמנו, בא לנו לעשות כל מה שלא הספקנו, מהדברים הבסיסיים ביותר כמו לאכול ולהתקלח, ועד לכביסות, טלפונים וגיחה לאינטרנט (למשל – מה שאני עושה ברגעים אלה). בכל זאת חשוב לדעת למלא את המצברים ולפחות באחת ההירדמויות במהלך היום – להצטרף לתינוק בכרבול ולחרופ עמוקות. גם כשהוא לא ישן, אפשר לשחק איתו במיטה בשכיבה ולא להתרוצץ. לא להזמין אנשים שדורשים אירוח, רק כאלה שבאים לעשות כלים ולתלות כביסה.
לדחות את האירועים המשפחתיים סביב הלידה לתקופה מאוחרת יותר, ואם בכל זאת מסביב מתעקשים לקיים אירוע – שהמתעקשים ידאגו להכל – מההזמנות ועד צבע המפות. שהתינוק והוריו יגיעו כאורחים.
אחרי שלומדים את הזמנים של התינוק (הם משתנים כל הזמן, אבל בכל זאת ,למשל אם הוא מריץ באמצע היום 3-4 שעות שינה או שהוא מסתפק בשינות קצרות) ליצור סדר יומי או שבועי. לא משהו מחייב, אלא ריטואל מרגיע עבורו ועבורך. ברמה היומית – מקלחת, מנוחה, טיול בחוץ. ברמה השבועית – יום מפגש עם חברה, יום קניות, יום סבתא, יום בית, יום בטבע וכו'.
לקבל תמיכה חברית או מקצועית. אם יש לך חברה בחופשת לידה זה הכי כיף. אם לא, אפשר להצטרף למפגשי אימהות עם תינוקות, ויש כאלה המון היום – במרכזים אזוריים, מקומות פרטיים או בויצ"ו. יוגה של נשים עם תינוקות היא כיף גדול, הרצאות של נשות מקצוע מתחלפות או מעגלי מניקות (ליגת לה לצ'ה). אפשר להיתמך בחברות מנוסות יותר, באתרי אינטרנט, בקבוצות פייסבוק מהאזור, בארגוני נשים (אם לאם בקהילה). אפשר ללכת לטיפול – בגוף, בנפש, בשניהם.
ללמוד להיות לבד – אחרי הלידה מקבלים חיבוק רך ומחמם, אבל אז החיים ממשיכים. בן הזוג חוזר לעבודה, החברים פחות מתקשרים כדי לא להפריע, יש כאבים בגוף שלנו ואצל התינוק שמביאים לבכי שלו ושלנו. גם מי שיודעת להנות מלהיות לבד, חווה לעתים תסכול בשל האתגרים האובייקטיביים שבטיפול בתינוק. אף אחד לא הכין אותנו לזה, והנה אנחנו כאן ולבד. אפשר להפיק מהמצב הנאה צרופה – ללכת בטרנינג מצ'וקמק, לא להסתרק, לדבר בטלפון תוך גריסת שוקולד ועוד כל מיני דברים נחמדים שכיף לעשות ולא תמיד אנחנו מרשות לעצמנו. בכל מקרה מדובר בעידן חדש שדורש הסתגלות.
להאציל סמכויות – לתת לבני המשפחה להחזיק, לקלח, להרדים, לא רק בהתחלה, לא רק בן הזוג. למרות השבריריות של התינוק ואולי התחושה שלך שאת יודעת הכי טוב, כולם יכולים להנות מהטיפול בתינוק. מי שמטפל ירגיש משמעותי ויתחבר מהרגע הראשון, התינוק יוכל להיות רגוע גם בחיק אחרים שאינם את, ואת תוכלי להנות מרביצה פרקדנית במיוחד, לדקה או שתיים.
לפנק את עצמך – זה אולי הדבר החשוב מכל. אמא שלא מתדלקת את עצמה, לא יכולה להעניק באמת. לתדלק משמע להקשיב למה שאת צריכה. החל באוכל שאת אוהבת או בסרט טוב, וכלה בבכי משחרר. אחרי הלידה האחרונה הביאו לנו כיבוד לידה בסדר גודל שיכול היה להאביס גדוד גולני במשך חודש. חברות שאלו אותי "מה להביא לכם?", אמרתי להן "עזבו להביא, המקרר מלא, אני רוצה משהו בשבילי"! אז חברה באה אלי עם עוגה שאני אוהבת וירדנו עליה בחצר יחד, חברה אחרת עשתה לי מסאז'. זה מה שהייתי צריכה, ביקשתי – קיבלתי.
עוד כמה מילים על הפרידה מחופשת הלידה.
להיות עם תינוק כל הזמן, ויום אחרי לשים אותו אצל מטפלת 9 שעות ביום זה בעייתי. לוקח זמן, לו ולך, להתרגל למרחק, להתרגל לאדם אחר שמטפל בו. לכן רצוי ליצור מעבר הדרגתי. להתחיל משעה, להמשיך ליותר ולהתרחב עם הזמן ובגמישות. לבקש ממקום העבודה חזרה מותאמת ולגייס את בני המשפחה לעזרה בהתאקלמות.
לסיכום – חופשת לידה מלמדת אותנו הנשים לעצור, ואחרי שלומדים להנות מזה, אפשר להתמכר – ראו הוזהרתן.

אהבתם? שתפו!

לשאלות, פרטים וקבלת מידע על כתיבה, יצירה, השראה -

דברו אלי

טיפול ביבליותרפי

סדנת כתיבה 

הזמנת הרצאה

הפודקאסט

רכישה מרוכזת של ספרים

 או לכל עניין מעניין אחר –

עדויות מגוגל

רותם בן ליבני
הרגשתי שלמיה יש הרבה מה לתת לי בעוצמות גבוהות, היא יודעת ליצור את הסטינג המתאים ביותר, ובכל פעם הדהימה אותי היכולת והרגישות שלה להעלות דברים על פני השטח, ללא בושה ומבוכה. אם הייתי צריכה לבחור רק מילה אחת בסבב הייתי אומרת - תודה.
רותם בן ליבני
הרגשתי שלמיה יש הרבה מה לתת לי בעוצמות גבוהות, היא יודעת ליצור את הסטינג המתאים ביותר, ובכל פעם הדהימה אותי היכולת והרגישות שלה להעלות דברים על פני השטח, ללא בושה ומבוכה. אם הייתי צריכה לבחור רק מילה אחת בסבב הייתי אומרת - תודה.
דבורה ארקינד
תודה גדולה שמורה למיה שהניעה את התהליך המבורך הזה. במקצועיות, ברגישות ובתבונה הובילה אותנו באמצעות הסיפור אל המקומות המבקשים ריפוי בתוכנו וכך רכשנו כלי ל"כאן ועכשיו" וגם למחר ולמחרתיים: לראות בפרטי קורותינו פרקים בסיפור שאנחנו הגיבור שלו, להבין את מניעינו ולרפא את עצמנו.
ד"ר אליף פראנש
מיה, תחנה בחיים שכיוונה אותי לאפיק חדש, מיוחל ויפה. ללמוד אצל מיה פירושו להיפתח לעולמך הפנימי, להגיע אליו, לגעת האמת ללא מסכות. לחסוך שנות חיפוש, ולמצוא את המטמון החבוי בתוככי נפשך ומחשבותיך. ממיה למדתי להיות אני כפי שתמיד רציתי. כל מפגש- שעור היה מסע גילוי, במסעו של הגיבור. תודה רבה מיה, שנתת לי להאמין בגיבור שבי.
אירה בינימין
חוויתי במשך השנה צמיחה, פריחה בלתי פוסקת, הסיפורים שיצאו ממגירות החיים הפתיעו גם אותי. הצלחתי בזכות ההנחיה המדהימה ואישיותה המיוחדת של מיה שצרה מרחב שמוחזק היטב, פינה בטוחה לכולנו להביא את הסיפורים האינטימיים ולפעמים לא פשוטים, מיה הייתה שם ללא וויתורים וללא הנחות, ראתה אותנו אחת אחת, עם עומק ורגישות, באהבה ענקית.
אינאס חביב אללה
בזכות מיה כמורת דרך שהובילה אותי בשבילים האפלים במעמקי נפשי ורוחי פתחה בפני הזדמנות לפגוש את אינאס שלא הצלחתי קודם לפגוש מרוב הקליפות שהייתה עטופה בהן; זה היה חלון הזדמנויות שדרכו נפתחה עוד חלונות וחלונות שבחיי לא העזתי לפתוח קודם. מפגש אחרי מפגש. נבהלתי, בכיתי והתפרקתי, רעדתי, ירדתי, עליתי, צללתי ועפתי אל מעמקי נפשי.
ליליאן בשארה – מנסור
כל מפגש העברת בנדיבות, באהבה, בעומק, במקצועיות ובאווירה נוחה שמשכה אותי עוד יותר להיות פעילה בתוך המפגשים. העברת לי בצורה אישית איך להיות יותר קרובה לכתיבה מזוית אחרת ולהתפעל מההזדמנות החדשה שעמדה בפני. ברצוני להודות לך מעומק הלב בתקוה שנמשיך להיות בקשר ישיר, כמנחה בסדנאות שאני מעבירה לנשים ועם הספר החדש שהוצאתי.
קרן קידר
סדנת כתיבה עם מיה הוד רן הייתה בשבילי מתנת חיים. שיתפנו, התרגשנו ואפילו בכינו ביחד. הכתיבה עוררה בי המון רגשות, הוציאה ממני הרבה זיכרונות טובים ופחות , והעניקה לי דרכי התמודדות עם מצבים לא פשוטים בחיים. כן, פתאום הכרתי את עצמי יותר טוב מה שנשאר בי זה השינוי שעשיתי ולעיתים חשק עז לשבת ולכתוב משהו וזה ממש עובד. תודה מעומק ליבי למיה!
ענת בורכוב
מיה יקרה! זה הזמן להודות מקרב לב על הכל -הנושאים המעניינים שהבאת להתייחסות שהדליקו.. שחיברו לעצמי.. בכל מפגש זמן למכביר שאפשר לחשוב להרגיש..מרחב להעלות על הכתב.. המחוייבות לכתיבה שהיתה באויר הפתוח ההתייחסות העניינית, הרגישה והממצה שלך לכתיבה של כל אחד ואחת. תודה מקרב לב על ההשראה והחיבור לחיים וברכות יישר כוח.
ליאת צור
הקורס אתך היה עבורי עונג צרוף מתחילתו ועד סופו. הדרך בה העברת את הקורס. בחירת הנושאים, הצגתם דרך טקסטים חכמים, מרגשים, משעשעים. החיבור לתיאוריה מעולם הפסיכואנליזה והקישור להכנסתם לקליניקה. ובעיקר ההתנסות האישית בכתיבה. כל אלה היו בשבילי הנאה שלמה וחיכיתי למפגש איתך. תודה על קורס נהדר שהלוואי שיהיה תלת שנתי.
ענת מיטלמן
סיימתי את סדנת מסע הגיבורה אצל מיה, לקרוא לזה סדנא זו טעות. מדובר במסע ארוך לגלוי עוצמות אישיות, עוצמות בקבוצה - חברות וכל זה תוך כדי כתיבה . המסע היה מרתק הנושאים מפעימים, ודרך הגילוי היתה כמו להסיר כל פעם בד מגלימה עטויית צבעים. יצאתי מלאה כרימון בחויות חלקן מטלטלות אך כולן מלמדות ומעשירות. זו היתה חוויה שהתאפשרה הודות להנחייה מדויקת, מאפשרת של מיה, חוויה שלא תישכח. מומלץ ומשנה תפיסה.
שרון גת
החיים בנויים ממסעות. זה היה המסע שלי השנה, הקבוצה הזו. קבוצת נשים אמיצות וגיבורות שפתחו את ליבן וכתבו את עצמן ברגישות ובאהבה, נותנות למילים כוח ומשמעות. מיה נתת את הטון. במקצועיות וברגישות לא הססת לגעת בכואב במצחיק ובנסתר, תוך חשיפה לטקסטים וקטעים מצולמים רלוונטים שסייעו להבין מושגים שנגענו בהם. תודה על מסע שותפות כתיבה שבועי רווי דמעות וצחוק.
אורנה ברואייר
בזכות הסדנא הנפלאה של מיה, חזרתי לכתוב. כל נושא העלה מחשבות, זכרונות וקשת שלמה של רגשות, וגרם לי להביט עמוק אל תוך נפשי, לנסות להבין ובעיקר להביע את אשר מתחולל בקרבי. בכל מפגש, היא ניווטה בכישרון רב בין הקניית חופש מוחלט לכתיבה, לבין שמירה על מסגרת והדרכה בגישתה המקצועית והרגישה, מיה הוציאה אותנו למסע בדרך אל אוצר אמיתי. למעשה, היא עזרה לי למצוא את קולי, שחשבתי שאבד לי, ועל כך תודה מעומק לבי.
דוריס הרטנו
אני מסיימת את מסע הגיבורה שאני, ימי שלישי עם מיה. אני כל כך שמחה שהחלטתי לצאת למסע הזה. כל מפגש עבורי היה כתם צבע עז ושמח על דף לבן. כל פעם שהתיישבתי לכתוב - גדלתי. האתגר שהצבתי לעצמי הניב בי הרבה כוחות שלא ידעתי עליהם. אני מודה למזלי הטוב. המסע הראשון עם מיה היה לי כל כך מעשיר ומעצים אז יצאתי שוב . יום שלישי יצאתי לטיול שאין כמוהו בעולם . הטקסטים שכתבתי גרמו לי לאושר גדול של חווית יצירה. אני אסירת תודה לך מיה .
רחל דאויט
הגעתי לסדנא עם חששות ולבטים, שיתפתי את מיה והיא נתנה לי הרגשה שחוץ מהכתיבה שאקבל עוד הרבה. כמה היא צדקה. חיכיתי כל שבוע למפגש עם הבנות ולשמוע סיפורים, ובעיקר לכתוב לכתוב... אבלי הכי חשוב יצאתי חזקה, עם יכולת להוציא את המסע החיים שלי על הנייר, לשפוך את כל מה ששמרתי בקרקעית הלב. כמו עברתי טיפול לחיזוק הנפש.
מיכל בנדוב
מיה היא מטפלת, מנחה, מובילה מעולם אחר. למיה יש יכולות מיוחדות של הקשבה והבנה. מיה הראתה לנו איך הכתיבה מאפשרת הסתכלות אחרת על החיים, על המשפחות, על מערכות יחסים על קשיים, פחדים והתלבטויות. לאור היחס המקבל והמכיל של מיה הצלחנו לשתף את הסיפורים ואפילו האינטימיים ביותר בקבוצה ולקבל אמפטיה, חיזוק ואהבה מכל חברות הקבוצה. מיה תודה על שנה מופלאה.

בפייסבוק