במחברות שבתמונה טמונה הדרך המיוחדת והיפה של מטופליי. לכל אחד ואחת מהם אני מקדישה מחברת בה אני כותבת. לעתים במפגשים עצמם (בעיקר כשעולים חלומות) ותמיד בסופם. כמה מילים שמסכמות את תחושתי מהפגישה, מה העסיק הפעם, לאיזה נושא נדרש עיבוד, רעיונות לטקסטים ולתרגילי כתיבה להמשך. בתיעוד התהליך נחשף המשעול המשותף, צעד צעד לעבר גילויי רצון וגבורה בסיפור החיים האישי.
באיזה מצבים אנשים מגיעים לטיפול? מה קורה בטיפול בעצם? למה עוזבים טיפול אחרי מספר מפגשים בודדים? מהם המחירים של הדחקה ומדוע אין פתרונות קסם? ומה מתגלה למי שמוכן לעבור דרך כאב.
מגיעים לטיפול בדרך כלל בעת משבר. הוא יכול להיות פתאומי – בשל היקלעות למצב כמו פרידה או אובדן, או בגלל אירוע מתמשך שאולי עד עכשיו חיית איתו בשלום ואפשר היה לתפקד גם לצידו, אבל פתאום הוא חד מידי ומנטרל אותך, כמו מחלה, יחסים עכורים עם אדם קרוב, תקיעות או מתח קבוע. לעתים הביטוי הוא בגוף – כאבים כרוניים, מחלה שמובילה לעוד אחת, או התקפיי חרדה.
אני פוגשת אנשים בני חמישים וגם שבעים, שחוויות ילדות ונעורים, לעתים טראומטיות, נחקקו בליבם, והם ומשפחתם מעולם לא נעצרו לחוש את גודל ההשפעה של התקופה עבור מי שהיה חלק ממנה. שנים אחרי פוקדים אותם סיוטים, או כאבים, או חלומות, והם נקראים לחזור ולברר מה קרה שם בדיוק.
אנשים מבוגרים שעברו אירועים מטלטלים, אפילו אובדן הורים שהוא מהלך טבעי של החיים, אך מיד דהרו הלאה, לא עיבדו את האבל ולא חוו פרידה משמעותית וסגירת מעגל.
ואז, מתוך הצפה שהגוף לא מסוגל לשאת, מופיעים קשיים – כאבי גוף, ייסורי נפש, תקיעויות בזוגיות, פיטורים חוזרים ונשנים מעבודה, מחלות שמתעוררות חדשות לבקרים, אי יכולת להחזיק מערכות יחסים, כעסים ונתקים מול אנשים קרובים.
הנפש נשארה תלויה באוויר, משתוקקת להתיר ולהתרפא, אך לעתים במקום להתמסר ללב העניין, אנחנו טועים לחשוב שפתרונות קסם כמו נסיעות לחו"ל, קניות או צפייה בטלנובלות, יעזרו לנו להעביר את הזעם, האימה והדיכאון. אי אפשר להניח פלסתר על פצע כה עמוק ומדמם. אין קיצורי דרך, על מנת להתמודד – יש לעבור דרך כאב.
לפעמים, המפגש עם סיפור החיים בתשומת לב, הניסיון להבין מי אני מבעד לכל הקליפות והתחפושות – לא פשוט. אמנם המטרה היא להכיר ברגשות על מנת לפנות את העומס, ובכל זאת – החוויה היא מאתגרת. אדם מגיע לטיפול ופתאום מבין את משמעות הבחירות שעשה ואת השלכותיהן, מרגיש כאב שהצטבר במשך שנים, כמו לראות את עצמך מול מראה קרובה מאוד.
מצד שני להמשיך להדחיק, לא יוצר הקלה, להפך, יש נטייה להיגרר להרגלים מזיקים, רגשות קשים עוברים החרפה והתסמינים דוחקים למקומות עצובים. מה שלא מטופל לא נעלם, הוא ממשיך לשחק בחוטי הרגשות ולערער את נפשנו.
לעתים, כשבוחרים להתחיל ללכת בדרך, המפגש עם עצמי באופן כה אינטימי – משתק ויש נטיה לעצור הכל ולברוח. כמו כן החוויה שפתאום רואים אותם באופן טוב וחומל, כל כך זרה לאנשים שהם לא מסוגלים להכיל אותה. קרה לי לא פעם שאנשים עזבו קורס, סדנא, טיפול, דווקא כשעלה סיפור משמעותי, דווקא כששיתפו כמה ביטחון הם חשים בקבוצה או איתי בקליניקה. אם מסכימים להישאר עוד קצת ולעבור את הבהלה, מבינים את גודל ההיזדמנות, לשהות לאורך מסלול החיים, אך הפעם לא לבד, באופן שמכבד את התחושות שלך. לאחר שנמצא לך מקום בעולם, הכובד מתפנה, התסמינים נרגעים, המתח מתחלף בהכלה ובחמלה.
בטיפול אנו רוצות להקל על התסמינים, אך גם מבקשות לחתור לשורש הכאב, למקור שלו. על מנת להגיע אליו, אנו נעזרות בסיפור החיים, פורשות אירועים מכוננים וצמתים משמעותיות. בדרך כלל תסלל הדרך לתחושות שקפאו בזמן – עלבון, פחד, כעס, שנבעו מחוסר נראות, תסכול או פגיעה. כאשר מעניקים מילים לתחושות שנעלמו ונאלמו, הלב מתרכך. יש מקום לרגש להיות, נכנס אוויר לסיפור, אפשר לראות אותו מזויות שונות, להבין אחרת ולהתפייס.
הטיפול מביא להתבוננות על מצבים שונים בחיים, באמצעות כתיבה וסיפור בעל פה של אירועים מכוננים, המילים מפרקות את הדחיסות ומאפשרות לאוורר את כל מה שהתקבע. מתוך נקודות מבט שונות מגיחות אפשרויות חדשות להביט על אירועי עבר. בד בבד נוצרות הזדמנויות להתיר נדרים, להודות בטעויות, למחול על משגים. טעויות שלא נעשו מרוע, אלא ממצוקה, ואז אפשר לקחת אחריות, לסלוח, ולבחור אחרת. כשנוצר המרווח מהסיפור, כשאת מרגישה מובנת יותר ומפתחת חמלה לעבר שלך, מתרקם סיפור חדש, נינוח ובריא יותר.
ליוויתי מאות א.נשים בתהליכים של השכנת שלום ביחסים עם עצמם ועם הזולת, אני יודעת שדרוש אומץ לצאת למסעו של הגיבור, מסעה של הגיבורה, אך בסוף, כל אחד ואחת מוצאים את החירות לברוא את עצמיותם ולחיות על פי האמת האישית.
בספר "חוצה ים ומדבר – מסע הגיבורה שאני", כתבתי זאת כך (עמ' 161) :
אוספת את החלקים –
זיכרונות מן העבר,
חוויות כשל,
רגעים של התרוממות רוח.
מלקטת את הסיפור
שלך.
עוד על טיפול בכתיבה כאן